Szkolenie taktyczne
Taktyka zielona – są to działania bojowe poza terenem zurbanizowanym. Obejmują one działania takie jak: patrole piesze, reakcję na kontakt ogniowy (zarówno nawiązanie go, jak i zerwanie), manewry pod ogniem nieprzyjaciela, działania rozpoznawcze, zasadzka i rajd. Ze względu na specyfikę terenu, wymagają one zamaskowania siebie, oporządzenia oraz pojazdów, co stanowi podstawę skrytych działań.
Taktyka czarna – jest to ogół działań w terenie zurbanizowanym, zarówno w pojedynczych pomieszczeniach, budynkach, a także innych obiektach. Zazwyczaj, w tym rodzaju taktyki, dochodzi do wymian ogniowych na bliskich dystansach, dlatego do tego rodzaju szkolenia również wykorzystuje się środki pozoracji pola walki, które częściowo odzwierciedlają walkę w specyficznym środowisku.
Działania nieregularne – czyli wszystkie te mające na celu dezorganizacje sposobu działań przeciwnika, wychodzące poza ogólnie przyjęty schemat. Należą do nich działania dywersyjne, wywiadowcze, kontrwywiadowcze i inne.
Inne działania – wraz ze wzrostem umiejętności, taktyki przeplatają się między sobą, a strzelcom dodawane są nowe elementy. Jednym z nich jest taktyka niebieska, czyli działania w środowisku wodnym, co zostało zrealizowane przy użyciu łodzi typu RIB podczas wiosennej akcji dywersyjnej w 2017 roku oraz na Obozie Strzeleckim Gryf w 2021 roku.
Stowarzyszenie Jednostka Strzelecka 3102 GRYF
KSR: 0000713771
 
Copyright ©2019 Jednostka Strzelecka 3102 GRYF, Wszelkie prawa zastrzeżone.
Liczba odwiedzin: 17124
Ta strona może korzystać z Cookies.
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.

OK, rozumiem lub Więcej Informacji
Informacja o Cookies
Ta strona może wykorzystywać pliki Cookies, dzięki którym może działać lepiej. W każdej chwili możesz wyłączyć ten mechanizm w ustawieniach swojej przeglądarki. Korzystając z naszego serwisu, zgadzasz się na użycie plików Cookies.
OK, rozumiem